Klaus Mäkelä ny sjefdirigent fra 2020/21-sesongen

Styret i Oslo-Filharmonien har engasjert den finske dirigenten og cellisten Klaus Mäkelä som ny sjefdirigent fra sesongen 2020/21.

Klaus Mäkelä blir Oslo-Filharmoniens sjefdirigent fra 2020/21-sesongen. (Foto: Heikki Tuuli)

Mäkelä er i dag første gjestedirigent for Sveriges Radios Symfoniorkester, kunstnerisk leder for Turku Music Festival og kunstnerisk tilknyttet Tapiola Sinfonietta og har de siste par sesongene debutert med orkestre over hele verden  med overveldende resultater. Han er 24 år når han tar over sjefdirigentrollen for nasjonalorkestret i Oslo, men har likevel en enestående modenhet.

Klaus Mäkelä sier: 

− Da jeg møtte orkestret var det fra første stund en følelse av unik energi mellom oss. Jeg følte meg hjemme og ble svært entusiastisk med tanke på de musikalske mulighetene vi kan utforske sammen. Jeg gleder veldig til å skape og dele musikken vår med publikum både hjemme i Oslo, i Norge og på turné.

Administrerende direktør i Oslo-Filharmonien, Ingrid Røynesdal, kommenterer det slik:

− Klaus Mäkelä er imponerende − på alle måter. Han er i ferd med å etablere det vi er sikre på kommer til å bli en enestående internasjonal karriere. Vi i Oslo-Filharmonien er derfor veldig glade for å knytte ham til oss tidlig i hans karriere, og har stor tro på at vi sammen vil bygge en sterk og veldig spennende kunstnerisk relasjon for fremtiden.

Den neste gang det norske publikummet kan oppleve Klaus Mäkelä dirigere Oslo-Filharmonien er i Beethovens 9. symfoni, fredag 4. januar 2019.

Oslo-Filharmonien og Klaus Mäkelä har i første omgang undertegnet en 3-årskontrakt fra 1. august 2020.  Oslo-Filharmoniens sjefdirigent siden 2013, Vasily Petrenko, slutter som sjefdirigent etter orkestrets store 100-årsjubileum i sesongen 2019/20.