Internasjonal pris til Skrjabin-innspilling

Innspillingen av Aleksandr Skrjabins symfoni nr. 2 og pianokonsert med Oslo-Filharmonien er tildelt Presto Classical Award for 2017 som et av årets ti beste album med klassisk musikk.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Vasily Petrenko med Presto Classical Award. (Foto: CF Wesenberg)

Oslo-Filharmoniens innspilling av Aleksandr Skrjabins symfoni nr. 2 og pianokonsert, med dirigent Vasily Petrenko og pianosolist Kirill Gerstein, har blitt godt mottatt av anmelderne siden den kom ut. Nå er albumet i tillegg plukket ut som en av årets beste innspillinger av britiske Presto Classical, en kombinert nettavis og nettbutikk for klassisk musikk.

− Denne prisen er først og fremst til Oslo-Filharmonien, sier Vasily Petrenko til Ofo.no. 

− Den er veldig viktig for meg også, jeg er kjempeglad og takknemlig. Prisen er en stor anerkjennelse av det vi gjør. For meg betyr den at vi er på riktig spor, at det kommer mange flere priser i fremtiden som vil vise verden hvor utmerket Oslo-Filharmonien er.

Når han leser de mange positive anmeldelsene, blir Petrenko mest oppmuntret av den voksende anerkjennelsen av Skrjabin som komponist.

− Jeg mener Skrjabin er en av de mest undervurderte komponistene fra 1900-tallet. Han fortjener mye større anerkjennelse, spesielt for den andre symfonien. Når anmelderne skriver ting som "dette er fantastisk musikk, hvordan kan jeg ha gått glipp av dette," er det det viktigste for meg − at folk oppdager musikalsk storhet de ikke kjente fra før.

"A terrific permormance"

Skrjabin-albumet er en del av en Skrjabin-serie på platemerket LAWO Classics. De har samlet alle anmeldelsene av albumet på sin nettbutikk. Her er noen utvalgte sitater fra anmeldelsene:

Jed Distler i Gramophone skriver: "... the Oslo Philharmonic and their chief conductor Vasily Petrenko brilliantly navigate these challenges ... the concerto is memorable, the symphony is indispensable."

Les anmeldelsen: Skrjabin-anmeldelse i Gramophone

Martin Anderson i Klassisk Musikk skriver: "Kjernen i en fremragende fremførelse er at den kan overtale deg til å glemme all forutinntatthet og lytte til musikken på nytt. Innspillingen av begge verk gjorde det for meg."

Les anmeldelsen: Skrjabin-anmeldelse i Klassisk Musikk

Norman Lebrecht, som utropte utgivelsen til "Album of the Week", skriver: "Oslo are lucky to have Vasily Petrenko, who maintains a deft balance between genius and madness. ... The orchestra sound sensational."

Les anmeldelsen: Norman Lebrecht om Skrjabin-albumet

Graham Rickson i The Arts Desk skriver: "This is a terrific performance; Vasily Petrenko's Oslo Philharmonic Orchestra play as if possessed, the sonorities suitably dark but never too thick."

Les anmeldelsen: Skrjabin-anmeldelse i The Arts Desk