Hun er ny programleder for Lytteren
Kari Slaatsveen er for mange en velkjent radiostemme. Nå er hun klar for å lede tredje sesong av podkasten Lytteren.
Skrevet av Liv-Randi Holann
– Jeg er glad i klassisk musikk, jeg kan forsvinne i den, bli løftet av den og jeg hører en god del, men uten å ha stor kunnskap. Det er også alltid like fascinerende å oppleve at så mange individuelle musikere kan fremføre noe sammen på en måte som gjør at det nærmer seg perfeksjon. Det er fett!
Omtrent like fett syns hun det er å overta programlederrollen i podkasten Lytteren, Oslo-Filharmoniens egen podkast. Tredje sesong er i gang og i løpet av ti episoder får Slaatsveen gleden av å snakke med kjente og ukjente mennesker om deres klassiske musikkopplevelser.
– Jeg liker å snakke om musikk med folk, og det er så vidunderlig å få lov å høre folks historier, sier hun.
Nysgjerrig på mennesker og musikk
Etter 27 år i NRK takket den velkjente radiostemmen for seg og gikk ut døra av på Marienlyst for siste gang. Selv om det var fryktelige vanskelig å slutte ville hun teste om hun kunne «greie seg selv». For hun liker å ta sjanser, hun liker forandringer. Det har ført henne inn i en rekke forskjellige prosjekter. Nå lager hun, i samarbeid med Svarttrost, audioguidene for det nye Nasjonalmuseet, og hun er snart på veien igjen med Ingrid Bjørnov og forestillingen Julesanatoriet. Hun har også jobbet med symfoniorkestre ved flere anledninger, blant annet med KORK og Stavanger Symfoniorkester.
I Lytteren får hun folks historier om deres forhold til klassisk musikk, hva det betyr for dem, hvilke opplevelser musikken knyttes til. Og det er alle slags folk hun møter i studio. Det er ingen annen fellesnevner for gjestene enn at de alle har et forhold til klassisk musikk.
– Det finnes nok en slags ide om at for å være en virkelig musikkelsker, må du ha masse kunnskap. Jeg er til dels enig, hvis du skal formidle musikk. Men hvis du skal elske musikk så trenger du ikke det.
Hun utdyper: – Kjærligheten til musikk er i utgangspunktet sjangeruavhengig. Det er en kunstform og en livsform, noe som fyller livene våre. Det er en del av vår kommunikasjonsform. Og den må vi få lov å ta til oss, støte fra oss og baske rundt i, uten at vi skal trenge å huske at komponisten døde av tyfus, ler hun.
Og det er akkurat det som er utgangspunktet for Lytteren. Du trenger ikke ha så mye kunnskap om klassisk musikk, men du innser kanskje at du har hørt mer enn du tror, og kanskje blir du nysgjerrig på å høre litt mer.
– Serien snakker jo i utgangspunktet til alle oss som ikke kan redegjøre for en komposisjon eller hvilket orkester som gjør den på den og den måten. Men jeg håper det kan fungere som vi håper; at vi kan senke skuldrene litt rundt kunst. Få opp nysgjerrigheten og senke skuldrene.
Hun håper at podkasten også kan bidra til å lære oss å se bort fra de oppfatningene vi har om klassisk musikk-publikummet eller klassisk som sjanger.
– Mye klassisk musikk kan nok være konservativt og oppfattes som om det skal tolkes på en bestemt måte. Men, det er veldig mye som er klassisk musikk!
– Som sukker i hjernen
Selv har hun vokst opp med klassisk musikk i et hjem hvor den har spilt «en jevn demokratisk rolle på lik linje med annen musikk». Noe som blant annet førte til at en 4-årig Kari gikk rundt og nynnet på Mozart rett som det var.
– Det er noe ved den boblende genialiteten hos Mozart som er som sukker i hjernen.
Etter hvert fikk også Kari gleden av å nyte klassisk musikk live, noe hun fortsatt gjør med jevne mellomrom.
– Jeg glemmer meg bort når jeg sitter og lytter. Det er nesten så jeg driter litt i hva jeg hører, iallfall av tekniske detaljer. Jeg hører alt det andre; regnvær, torden, krig.
På spørsmål om hun har noen tips til de som er nysgjerrig på klassisk musikk byr hun på opptil flere;
– Det ene er å svelge unna og bare gå på konsert, det er min beste anbefaling. Som et utgangspunkt ville jeg bare trampet av gårde og prøvd meg frem. Og du trenger ikke være flink, smart eller pen. Eller en gang spesielt hyggelig. Du trenger bare komme dit, sette deg ned og være så lenge du gidder.
Hun oppfordrer alle til å ikke bry seg med uskrevne regler eller imaginære kleskoder.
– Du skal bare gå dit fordi det kan hende det kan forandre noe for deg. Det kan godt hende du vil ha godt av det. Drit i klassemarkørene, bare gå og hør musikk!
I mellomtiden kan du teste en av de nyeste episodene av Lytteren. I episode 1 er Pernille Sørensen gjest. I episode 2 får vi stifte nærmere bekjentskap med Hasse Hope og hans forhold til "Åses død". Alle episodene finner du her: Lytteren