En fryktløs komponist med utradisjonelle metoder

Torsdag 6. oktober spiller Ung Filharmoni og Oslo-filharmonien sammen. På programmet står et verk av den suksessrike komponisten Anna Clyne.

Skrevet av John-Halvdan Olsen-Halvorsen

Komponist Anna Clyne

Foto Christina Kernohan.

Britiske Anna Clyne blir beskrevet av New York Times som en «komponist med uvanlige evner og utradisjonelle metoder». Grammy-nominerte Clyne, som kalles «fryktløs» av NPR, er en av de mest ettertraktede komponistene i dag, og jobber med orkestre, koreografer, filmskapere og billedkunstnere over hele verden.

Clynes musikk har blitt bestilt og presentert av noen av verdens mest dynamiske og roste kunstinstitusjoner, som Barbican, Carnegie Hall, Kennedy Center, Los Angeles Philharmonic, Philharmonie de Paris og Royal Concertgebouw, og musikken hennes har åpnet arrangementer som Edinburgh International Festival, The Last Night of the Proms og New York Philharmonics sesongen 2021/2022.

En grenseoverskridende komponist

Clyne samarbeider ofte om kreative prosjekter på tvers av musikkindustrien. Prosjektene inkluderer Between the Rooms, en film med koreografen Kim Brandstrup og LA Opera, og Nico Project på Manchester International Festival. Dette var et sceneverk om popikonet Christa Päffgens liv, som brukte Nico som psevdonym, og inneholdt Clynes nytolkning av The Marble Index for orkester og kor.

Flere av hennes nyere prosjekter har utforsket Clynes fascinasjon for visuell kunst. Blant disse prosjektene finner man Color Field, inspirert at Mark Rothkos kunstverk, Abstractions, inspirert av fem samtidskunstverk, og Woman Holding a Balance, et filmsamarbeid med artisten Jyll Bradley. Andre nylige samarbeidspartnere inkluderer anerkjente musikere som Jess Gillam, Martin Fröst, Pekka Kuusisto og Yo-Yo Ma.

En merittert huskomponist

I 2022/2023-sesongen er Clyne huskomponist for Philharmonia Orchestra og Trondheim Symfoniorkester, samt for Helsinki Philharmonic Orchestra fra 2023/2024-sesongen. Hun har tidligere fungert som huskomponist for Baltimore Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, L'Orchestre national d'Île-de-France og Scottish Chamber Orchestra.

Clynes musikk er representert på flere plateselskaper, og verkene Prince of Clouds og Night Ferry ble nominert til Grammy-prisen i 2015. Cellokonserten hennes DANCE, som er spilt inn av solist Inbal Segev, London Philharmonic Orchestra og Marin Alsop, har fått mer enn syv millioner avspillinger på Spotify.

Hør Anna Clynes Mythologies

Hennes portrett-album Mythologies ble sluppet i 2020. Albumet inneholder blant annet verket This Midnight Hour som du får høre når Ung Filharmoni og Oslo-Filharmonien spiller konsert sammen 6. oktober.