Oslo-Filharmonien på Europa-turné

Denne uka reiser Oslo-Filharmonien på turné til Sveits, Østerrike og Tyskland. – Jeg ser frem til å ta med juvelen i norsk klassisk musikk til Europa, sier sjefdirigent Vasily Petrenko.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Oslo-Filharmonien og sjefdirigent Vasily Petrenko, her på Englands-turné våren 2016.

© Fred-Olav Vatne/Oslo-Filharmonien

Når Oslo-Filharmonien denne uka tar fatt på høstens turné, kan publikum i fire konsertsaler i fire sentraleuropeiske byer se frem til å høre orkesteret:

Musical Theater i Basel i Sveits (onsdag 16. november), Konzerthaus i Wien (torsdag 17.) og Brucknerhaus i Linz (fredag 18.), begge i Østerrike, og Meistersingerhalle i tyske Nürnberg (lørdag 19.).

– Jeg ser frem til å ta med juvelen i norsk klassisk musikk til Europa og vise folk i Basel, Linz, Wien og Nürnberg hvor fremragende orkesteret er, sier Vasily Petrenko.

To solister er med på turneen: fioinist Arabella Steinbacher i Mendelssohns fiolinkonsert (i Basel, Linz og Nürnberg) og cellist Truls Mørk i Dvořáks cellokonsert (i Wien). Begge har nylig spilt verkene med Oslo-Filharmonien i Oslo.

Musikk fra nytt Prokofjev-album

Oslo-Filharmonien ga nylig ut Sergej Prokofjevs komplette ballettmusikk til Romeo og Julie på Lawo Classics. Dobbel-CD ble beskrevet som “nydelig spilt hele veien” av The Guardian, og har fått en rekke gode anmeldelser. Orkesteret spiller musikk fra de to Romeo og Julie-suitene på alle turnékonsertene.

– Det viktigste aspektet av å dra på turné er å styrke orkesterets renommé som et orkester i verdensklasse, å vise at vi tilhører toppsjiktet i ligaen, sier Vasily Petrenko.

Det er også mye annet positivt ved å dra på turné:

– Det er også viktig for orkesteret å høre hvordan vi spiller i ulike saler og i ulik akustikk. Forhåpentligvis vil vi ha en ny konsertsal på et tidspunkt, og vi vil rådføre oss med de rette arkitektene og akustikerne om de behovene vi vet om. Det er også nyttig for musikerne å lytte til sine kolleger i ulik akustikk og lære å tilpasse seg den.

Les også: Spiller inn Strauss’ tonedikt

Se video fra vårens Englands-turné:

Edvard Grieg: Gangar

Youtube Oslo Philharmonic