Pjotr Tsjaikovskij skrev at han syntes historien om Tornerose var «så poetisk og velegnet for musikk, at jeg ble helt oppslukt av å komponere det, og skrev med en glød og lidenskap som alltid gir resultater». Musikken til balletten skrev han på bare 40 dager og er fortsatt et av hans mest kjente verk.
Eventyret om Tornerose kan trekkes helt tilbake til 1200-tallet og har blitt gjenfortalt i mange versjoner. Flere av de eldste versjonene er mye mer groteske enn det vi kjenner best i dag. Felles for de mange versjonene av eventyret er dog at Tornerose handler om en prinsesse som ved hjelp av trolldom blir tvunget til å sove og bare kan våkne om hun får et kyss fra en prins.
Tsjaikovskijs tre balletter, Svanesjøen, Nøtteknekkeren og Tornerose, sørget for at ballettmusikk ble en del av den klassiske høykulturelle musikken i Russland på 1800-tallet. Tornerose hadde premiere i 1890, kun tre år før han døde. Allerede før premieren uttrykte Tsjaikovskij at musikken til Tornerose ville passe godt som et orkesterverk, men rakk ikke selv å skrive musikken om til et orkesterverk. Heldigvis sørget komponistkollegaer av Tsjaikovskij for at det ble laget en suite som består av fem utdrag fra balletten.
Under denne konserten får vi høre dirigent Szeps-Znaider sin egen orkestersuite. I tillegg til de fem utdragene fra den opprinnelige suiten fremføres mindre kjente utdrag fra balletten. Szeps-Znaiders suite åpner på dramatisk vis før vi blir presentert et av ballettens mange vakre tema. Dette temaet er en rød tråd i balletten og gjentas også flere ganger i suiten. Introduksjonen etterfølges av en adagio som uttrykker prinsessens vakre vesen og ro.
Noe av grunnen til at Tsjaikovskijs ballettmusikk var og fortsatt er så populær er hans evne til å uttrykke emosjoner. I Tornerose utforsker Tsjaikovskij blant annet kampen mellom det gode og det onde, i tillegg til det evig-aktuelle og gjenkjennbare temaet, kjærlighet. Han var ikke redd for å formidle intens lidenskap på en direkte måte og det er kanskje denne ærlige formidlingen som gjør musikken så gripende.