Boris Giltburg

Klaver

Med denne visjonen vil han plassere seg som en av de helt uforglemmelige Rachmaninoff-tolkere, i selskap med Moiseivitsj, Horowitz, Kappel, Richter og Cliburn.

Gramophone om Giltburgs Rachmaninoff-utgivelse fra 2016

Boris Giltburgs karriere tok av for alvor med hans Rubinstein-pris i 2011. Siden da har han opptrådt med ledende europeiske orkestre som Philharmonia, London Philharmonic, Deutsche Sinfonieorchester Berlin, radiosymfoniorkestrene i Frankfurt, Stockholm og København samt Israel-, St. Petersburg- og Baltimore Philharmonic. Han debuterte på BBC Proms i 2010, og har turnert regelmessig i Sør-Amerika og Kina og i Tyskland med Orchestre national du capitole de Toulouse. Som recitalsolist har han spilt på kjente musikkarenaer i bl.a. Leipzig, London, Amsterdam og Tokyo.

Blant høydepunkter i forrige sesong var konserter med Filharmonien i Rotterdam og Jukka-Pekka Saraste, og debut i Liverpool med Vasily Petrenko, en Rachmaninoff-syklus med Royal Scottish National Orchestra og kammermusikkserier med kvartettene Takács og Pavel Haas. I tillegg til Oslo-Filharmonien debuterer han i denne sesongen med Nashville Symphony, Filharmonien i Helsinki og flere australske orkestre. Recitalkonserter spiller han i bl.a. Carnegie Hall, Amsterdam Muziekgebouw, Wigmore Hall i London, Laeiszhalle i Hamburg og konsertsalen i Den forbudte, Beijing. Han er også hovedattraksjon på en veldedighetsgalla for AIDS-rammede med Münchener Kammerorchester.

Siden platedebuten i 2006 har Giltburg hatt syv kritikerroste cd-utgivelser på Naxos, og i 2017 lanseres en ny med klaververk av Sjostakovitsj. Hans Rachmaninoff-utgivelse i 2016 ble kåret til Disc of the Month i Gramophone.

Boris Giltburg er født i Moskva i 1984 og flyttet tidlig til Tel Aviv, der han studerte hos moren og Arie Vardi. I 2011 ble han prisvinner Rubinstein-konkurransen, og i 2013 vant han Dronning Elisabeth-konkurransen i Brussel. Han er en ivrig amatørfotograf, og har en musikkblogg som også ‘’de uinnvidde’’ vil ha stor glede av. Dette er hans første engasjement i Oslo-Filharmonien.

(Tekst: Marit Gaasland/Foto: Sasha Gusov)