Anne Britt Sævig Årdal

Cello Fjerdestilling

− Det gir meg stor glede å få jobbe nesten hver dag med fantastisk musikk skapt av genier.

Anne Britt Sævig Årdal
  • Ansatt: 1980
  • Født: 1953 I Bergen
  • Utdannelse: Studerte hos Frans Helmerson ved Norges musikkhøgskole, privatstudier hos Peter Grümmer, William Pleeth og Mstislav Rostropovich.
  • Solistvirksomhet: Solistdebut i Oslo 1979. Solistopptredener med Oslo-Filharmonien: Bloch, Tsjaikovskij, Sjostakovitsj, Messiaen og Brahms' dobbelkonsert med Stig Nilsson på fiolin, også på utenlandsturné med Mariss Jansons. Har vært solist på TV og i radio, og med de fleste norske profesjonelle orkestre. Solist i Dvořáks cellokonsert under Festspillene i Bergen med Philharmonica Hungarica. Har gjestet en rekke kammermusikkfestivaler, bl.a. i Oslo, Risør, Hardanger og Kristiansand.
  • Innspillinger: Griegs cellosonate med Audun Kayser, piano (VNP 1986); Brahms' klarinettkvintett med bl.a. Hans Christian Bræin, klarinett (Simax 2006). Med Oslo-Filharmoniens Blåsersolister: Mozart og Dvorák/Janácek/Enescu (Naxos 1996 og 1997).
  • Priser: Debutantprisen 1979.
  • Annet: Solocellist i Oslo-Filharmonien 1980−2013. Solocellist i Den Norske Operas Orkester 1979−1980.

Anne Britt Sævig Årdal vokste opp i Bergen, der faren var direktør for Musikkonservatoriet i byen – det som i dag heter Griegakademiet.

− Faren min var fiolinist og dirigent, og min mor var sanger, forteller hun.

− Vi bodde i et hus med både musikkundervisning og kor- og orkesterprøver, så jeg fikk høre mye fin musikk i oppveksten. Foreldrene mine oppmuntret meg også til å spille selv.

Studerte med Rostropovitsj

Anne Britt studerte siden ved Norges musikkhøgskole, der Frans Helmerson ble en viktig lærer.

− Han bidro mye både til min tekniske og musikalske utvikling.

Hun fikk også oppleve å ha den legendariske russiske cellisten Mstislav Rostropovitsj som lærer, både på et kurs i Sveits og under et studieopphold i USA:

− Jeg var så heldig å blant annet få gå gjennom Sjostakovitsj' andre cellokonsert med ham − som var skrevet til ham. Den fikk jeg senere spille med Oslo-Filharmonien og Mariss Jansons. Det var en av mine største opplevelser med orkestret!

− Fantastisk musikk skapt av genier

Cellisten ble ansatt i Oslo-Filharmonien i 1980 og har vært solist med orkesteret en rekke ganger.

− Det gir meg stor glede å få jobbe nesten hver dag med fantastisk musikk skapt av genier. De komponistene som står meg nærmest, er Bach, Schubert og Brahms.

Noen av henner største opplevelser som musiker har kommet på turné med orkesteret:

− Jeg husker spesielt en turnékonsert i Leeds, der Mariss Jansons dirigerte og vi spilte en Brukcner-symfoni, som helt magisk. Dessuten var det stort å få spille Brahms' dobbelkonsert både hjemme og på turné i Spania med Stig Nilsson som medsolist og Mariss Jansons som dirigent.

Når hun ikke spiller, liker Anne Britt best å være sammen med familie og venner, gå turer og å lese.