Terje Tønnesen

1. Fiolin 1. konsertmester
Terje Tønnesen, 1. konsertmester

(Foto: Rune Bendiksen)

− Det som gir meg størst glede i arbeidet som musiker, er å få en musikalsk idé.

Terje Tønnesen
  • Ansatt: 1983
  • Født: 1955 i Oslo
  • Utdannelse: Hadde Kaare Sæther i Oslo og Max Rostal i Sveits som lærere.
  • Solistvirksomhet: Solistdebut 1972 i Oslo. Mange solistfremførelser med symfoniorkestre i Norge og utlandet og ikke minst med Det Norske Kammerorkester, der han også har samarbeidet med bl.a. Mstislav Rostropovich, James Galway og Maurice André. Solistkonserter med Oslo-Filharmonien: Chausson, Mozart, Wieniawski, Linde, Brahms, Sibelius, Bach, Sjostakovitsj, Rihm, Svendsen og Janson (uroppførelse).
  • Innspillinger: Solo: Grieg: Fiolinsonater; Sjostakovitsj: Fiolinkonsert nr. 2; Vivaldi: De fire årstider med Det Norske Kammerorkester (Simax 2005). Andre innspillinger med Det Norske Kammerorkester, se www.detnorskekammerorkester.no
  • Priser: Den norske Musikkritikerprisen, Griegprisen.
  • Annet: Var med og stiftet Det Norske Kammerorkester i 1977, har ledet orkesteret siden da. Er æresleder av Camerata Nordica i Sverige. Arbeider også som komponist og arrangør, og har bl.a. skrevet scenemusikk for Oslo Nye Teater.

Terje Tønnesen vokste opp på Skedsmo, med en morfar som var amatørfiolinist. Han ga Terje hans første fiolin og ordnet fiolintimer for ham på Veitvet musikkskole i Oslo. I tenårene ble han overbevist om at han ville satse på musikken:

− Som 15-åring fant jeg den avgjørende inspirasjonen under et orkesterkurs på Elverum i regi av NASOL, Norske Symfoniorkestres Landsforbund, sier han.

Allerede året etter fikk han oppleve sitt sterkeste minne med Oslo-Filharmonien:

− Den største opplevelsen jeg har hatt som musiker i orkesteret, var da jeg som 16-åring var med på å fremføre Verdis Requiem i Trefoldighetskirken.

Samme året vant han førstepris i en fiolinkonkurranse i Lausanne i Sveits, og i 1972 imponerte han som 17-åring publikum og kritikere stort med sin debutkonsert i Universitetets Aula. De neste fem årene studerte han med Max Rostal som lærer i Bern.

Inspirerende å møte Rostropovitsj

I 1977 var Terje med på å starte Det Norske Kammerorkester, der han siden har vært kunstnerisk leder, i 20 av årene sammen med Iona Brown. I 1983 ble han ansatt som første konsertmester i Oslo-Filharmonien.

Han er også æresleder for det Kalmar-baserte ensemblet Camerata Nordic, og han har spilt med noen av de mest legendariske utøverne innen klassisk musikk, blant andre cellisten Mstislav Rostropovitsj:

− Det å møte og spille sammen med Rostropovitsj var en stor inspirasjon. Han er nok en av dem som har hatt størst innflytelse på meg som musiker, sammen med mine «feleidoler» Isaac Stern og Jascha Heifetz.

Gjennom sitt arbeid som orkesterleder og inspirator, utallige solistopptredener med egne og andre orkestre og en rekke plateinnspillinger og priser har Terje oppnådd en unik posisjon i norsk musikkliv. I 2015 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs orden for sin innsats. Han synes fremdeles det er gøy å tenke nytt om musikk:

− Det som gir meg størst glede i arbeidet som musiker, er å få en musikalsk idé.

Han skriver selv musikk for teater og jobber gjerne med musikere fra andre sjangre, men favorittkomponistene tilhører det klassiske kjernerepertoaret:

− Jeg kommer aldri utenom Bach og Beethoven.

Når han ikke spiller, er Terje glad i å male, snekre og lese bøker, han liker fysisk aktivitet og tar gjerne en øl eller to.