Arild Solum

1. Fiolin
Arild Solum

(Foto: Rune Bendiksen)

− Jeg er utrolig privilegert som har en sånn jobb. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag!

  • Ansatt: 1976
  • Født: Født 1952 i Namsos, oppvokst i Overhalla
  • Utdannelse: Studerte med lærerne Bjarne Fiskum i Oslo, Endre Wolf i Stockholm og Corrado Romano i Genève
  • Annet: Medlem av Det Norske Kammerorkester fra starten i 1977 til 1993

Arild Solum vokste opp i Namdalen, med en far som var en godt skolert amatørfiolinist. Han hadde fått undervisning av Øivind Fjeldstad i Oslo (en av Oslo-Filharmoniens tidligere sjefdirigenter) og underviste selv det som var av unge fiolinister i området.

− Det var mye musikk hjemme hos oss; far og bestefar spilte fiolin, mor spilte piano, og min onkel var profesjonell pianist, forteller Arild Solum.

− Da jeg var i tenårene hadde dessuten to profesjonelle fiolinister fra Namdalen etablert seg, som hadde fått undervisning av far. Så det var ikke tatt helt ut av det blå å bli musiker. Jeg bestemte meg for å prøve å bli fiolinist da jeg var 16-17 år, og dro til Oslo for å studere her.

− Gleder meg til å gå på jobb hver dag

Siden ble det musikkstudier både i Stockholm og i Genéve i Sveits. Han ble ansatt i Oslo-Filharmonien i 1976.

− Det er en fantastisk jobb, jeg har fantastiske kolleger og dette et fantastisk orkester med god atmosfære. Jeg er utrolig privilegert som har en sånn jobb. Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag!

En stor konsertopplevelse er for Arild en nokså sammensatt affære, og han synes det kan være vanskelig å vurdere i ettertid hva som gjorde en konsert ekstra spesiell.

− Det var en stor opplevelse da vi var i Salzburg og spilte av Richard Strauss. Mange av oss har snakket om den konserten i ettertid, men det hadde sikkert noe med rammen rundt å gjøre også, ikke bare hvor bra vi spilte.

− Jobben er hobbyen min

Arild Solum er per i dag den musikeren som har vært ansatt i Oslo-Filharmonien lengst. Orkesteret er blitt større siden han begynte, og har utviklet seg på andre måter også:

− 20 år med en dirigent som Jansons formet orkesteret veldig sterkt.

Arild har ikke noen spesielle interesser han dyrker utenom musikken.

− Jeg er dessverre ingen hobbyfyr! Jobben er hobbyen min, jeg har ikke tid til så mye annet. Skal en være godt forberedt til konsertene, går det med mye tid. Men jeg liker å jo å være ute og holde på med ting, i hagen min for eksempel.