Dirigent Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä © Marco Borggreve

Missa solemnis

 1. Missa solemnis
 1. Klaus Mäkelä dirigent
 2. Oslo Filharmoniske Kor
 3. Øystein Fevang kordirigent
 4. Solister:
 5. Jacquelyn Stucker sopran
 6. Melis Jaatinen alt
 7. Stanislas de Barbeyrac tenor
 8. Cody Quattlebaum bass

Klaus Mäkelä dirigerer det mektige verket som Beethoven selv omtalte som sitt aller beste: Missa solemnis for fire solister, kor og orkester. Messen ble skrevet parallelt med Beethovens niende symfoni, og de to verkene har mye til felles.

Da Ludwig van Beethoven begynte på sin Missa solemnis i 1819, var planen å skrive den ferdig til en høytidelig anledning i 1820. Det viste seg å være et langt mer krevende prosjekt enn Beethoven så for seg. Først i 1823 var messen ferdig, og urfremførelsen fant sted i St. Petersburg 7. april 1824, nøyaktig én måned før Symfoni nr. 9 ble urfremført i Wien.

Beethoven hadde store ambisjoner for messen, og det var vanskelig å finne gode forbilder å imitere fra andre komponister. Missa solemnis ble en messe helt utenom det vanlige, en slags storslått korsymfoni i fem satser. Om den kom litt i skyggen av den niende symfonien, omtalte komponisten omtalte den flere ganger som sitt beste verk. Han noterte på partituret: “Fra hjertet – måtte den nå inn til hjertet!”

Billetter

 • Voksen: 220 - 560 kr
 • Honnør: 175 - 450 kr
 • Student: 170 - 280 kr
 • Barn: 150 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement:

Denne konserten spilles også: