Klaus Mäkelä Wolfgang Amadeus Mozart
Ludwig van Beethoven

Klaus Mäkelä dirigerer Beethoven

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt

Klaus Mäkelä

Foto Marco Borggreve

Klaus Mäkelä dirigerer Beethoven

Klaus Mäkelä dirigerer musikk med vide europeiske røtter: Mozart og Lully hentet inspirasjon fra tyrkisk musikk, og Beethoven skrev Symfoni nr. 7 mens Napoleonskrigene herjet. Isabelle Faust er solist i Mozarts Fiolinkonsert nr. 5.

14. oktober 1670 ble komedie-balletten Le Bourgeois gentilhomme urfremført for Ludvig XIVs hoff, med tekst av Moliére og musikk av Jean-Baptiste Lully. Handlingen dreier seg om en mann fra middelklassen som drømmer om å bli aristokrat. Datterens frier svarer ikke til forventningene, og gir seg derfor ut for å være sønnen til sultanen av Tyrkia. Hovedpersonen blir til slutt “adlet” i en høytidelig, men falsk seremoni til tonene fra Lullys tyrkiske marsj.

Wolfgang Amadeus Mozart skrev sin femte og siste fiolinkonsert som 19-åring i 1775. Han var en dyktig fiolinist, og skrev dem trolig for seg selv som solist. I løpet av sine fem konserter videreutviklet han sjangeren, og Fiolinkonsert nr. 5 er et variert og nyskapende verk. Tyrkisk musikk og kultur var en viktig inspirasjonskilde i 1600- og 1700-tallets Europa, noe tredjesatsen i Fiolinkonsert nr. 5, med tilnavnet “Den tyrkiske”, er et eksempel på.

Louise Farrenc (1804–1875) var en av 1800-tallets mest allsidige musikkpersonligheter. På 1820-tallet etablerte hun seg som konsertpianist og startet musikkforlag sammen med ektemannen. På 1830-tallet begynte hun å skrive orkestermusikk, og Ouverture nr. 2 fra 1834 ble urfremført i 1840. På 1840-tallet skrev hun tre symfonier, og i 1842 ble hun utnevnt til professor i piano ved musikkonservatoriet i Paris, en stilling hun hadde i over 30 år.

Mens de to foregående symfoniene er kjent som Skjebnesymfonien og Pastoralesymfonien, er Beethovens syvende helt enkelt kjent som Symfoni nr. 7. Beethoven skrev den i 1811 og 1812 og dirigerte selv urfremførelsen i 1813. Konserten, som ble holdt til inntekt for sårede soldater fra slaget ved Hanau, ble en stor suksess, preget av begeistring over fremgangen i Napoleonskrigene som hadde herjet Europa i over et tiår. Andresatsen ble klappet frem som ekstranummer, og Beethoven regnet selv symfonien som et av sine beste verk.

Medvirkende

Bak notene

Ved Erling Guldbrandsen i Glasshuset (i Oslo Konserthus) kl. 18.30.

På «Bak notene» får du vite litt om musikken som spilles, før konserten.

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 170 - 560 kr
Honnør 170 - 450 kr
Student 170 - 280 kr
Barn 150 kr

Abonnement

Klaus Mäkelä Wolfgang Amadeus Mozart
Ludwig van Beethoven

Oslo Konserthus Konserten har blitt spilt