Fröst Mäkela AVLYST

Beethovens Pastoralesymfoni

Munchmuseet Konserten har blitt spilt

Sjefdirigent Klaus Mäkelä

Klaus Mäkelä © Marco Borggreve

Beethovens Pastoralesymfoni

Martin Fröst, er solist i Aaron Coplands Klarinettkonsert. Klaus Mäkelä dirigerer et variert program som avsluttes med Beethovens Symfoni nr. 6.

Jean-Féry Rebel (1666–1747) var en dyktig fiolinist, elev av den berømte komponisten Jean-Baptiste Lully og senere hoffkomponist for Ludvig 14. Han skrev musikk i flere sjangre, blant annet en rekke «koreograferte symfonier». Kaos er innledningen til en av disse, Elementene fra 1738, og beskriver kaoset som råder i forkant av skapelsen. Stykket begynner med en kraftig dissonans eller cluster som savner sidestykke i 1700-tallets musikk.

Sørkoreanske Unsuk Chin (f. 1961) er en av vår tids mest anerkjente orkesterkomponister. Beethoven er en av hennes viktigste inspirasjonskilder, og Subito con sforza er skrevet i anledning 250-årsjubileet for hans fødsel, på bestilling fra Concertgebouw-orkestret i Amsterdam. Det korte, kontrastfylte stykket inneholder flere referanser til Beethovens musikk, og er inspirert av Beethovens skissebøker, særlig dette sitatet: "Dur og moll. Jeg er en vinner."

Beethoven elsket naturen og hentet ofte inspirasjon på lange spaserturer med en skissebok under armen. I sin Symfoni nr. 6, også kjent som Pastoralesymfonien gir han en rik beskrivelse av sine naturopplevelser, med en liten forklaring til hver sats. Symfonien begynner med en beskrivelse av lykkefølelsen når en kommer ut i naturen. Siden får lytteren oppleve både bekkens rolige sildring, lystige landsbyfolk og en kraftig storm før den idyllisk avslutningen.

Janine Jansen, som skulle vært fiolinsolist på konserten, har meldt forfall av helsemessige årsaker.

Hva spilles

  • Jean-Féry Rebel Le Chaos fra Les Élémens
  • Aaron Copland Klarinettkonsert
  • Unsuk Chin Subito con forza
  • Ludwig van Beethoven Symfoni nr. 6

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 580 kr
Honnør
Student 290 kr
Barn

Fröst Mäkela AVLYST

Munchmuseet Konserten har blitt spilt