Pianist Yuja Wang

Yuja Wang © Julia Wesely

Yuja Wang og Klaus Mäkelä

 1. Divertimento
 2. Pianokonsert nr. 1
 3. This Too
 4. To nye verk
 5. Lemminkäinen-suite
 1. Klaus Mäkelä dirigent
 2. Yuja Wang piano

Opplev Oslo-Filharmonien og sjefdirigent Klaus Mäkelä sammen med en av de største stjernene innen klassisk musikk, den kinesiske pianisten Yuja Wang. På programmet står musikk av Franz Liszt, Béla Bartók og Jean Sibelius og to nyskrevne verk av Mette Henriette.

Franz Liszt (1811−1886) var sin tids største klavervirtuos og en innovativ komponist, og kunne trylle frem de utroligste improvisasjoner ved pianoet. Like fullt tok det ham rundt 25 år å fullføre sin første pianokonsert, som ble urfremført i 1855. Konserten åpner med et slående hovedtema som stadig dukker opp i nye former utover i verket.

Liszts ungarske landsmann Béla Bartók (1811−1945) var en stor beundrer av Liszts Pianokonsert nr. 1. Han skrev Divertimento for strykere i løpet av en toukers «ferie» i Sveits sommeren 1939, kort tid før han emigrerte til USA. Her trekker han veksler både på hjemlandets folkemusikk og på musikalske former fra 1700-tallet.

Mette Henriette (f. 1990) er en norsk-samisk komponist og saksofonist som gir ut musikken sin på ECM Records. Hun har også markert seg innen performancekunst, der hun blant annet har samarbeidet med Marina Abramović. Høsten 2020 urfremførte Oslo-Filharmonien og Klaus Mäkelä hennes orkesterverk This Too under sin TV-sendte sommerkonsert. På denne konserten spilles to nyskrevne orkesterverk.

Jean Sibelius studerte Liszts symfoniske dikt ivrig på 1890-tallet. Blant fruktene av denne inspirasjonen var Lemminkäinen-suite, et symfonisk dikt i fire deler som ble urfremført i 1896. Verket bygger på historier om Lemminkäinen, en av heltene i det finske nasjonaleposet Kalevala. Den mest kjente satsen er Tuonelas svane, som ofte blir fremført som et frittstående verk.

Det er ikke avklart når vi starter billettsalget til sesongens konserter. Det blir først bestemt når vi vet mer om hvordan retningslinjene for konserter blir fremover.

Billetter

 • Voksen: 150 - 540 kr
 • Honnør: 150 - 430 kr
 • Student: 150 - 270 kr
 • Barn: 150 kr

Konserten inngår i flg. abonnement:

Denne konserten spilles også: