Bilde av komponist Steve Reich.

En av vårens avlyste konserter var tilegnet Steve Reich. 23. april kan du høre to av hans verk live fra Oslo Konserthus.

Ny musikk av Steve Reich

Denne konserten ble spilt:

  1. Runner
  2. Music for Ensemble and Orchestra
  3. Reich/Richter (Commission)
  1. Olari Elts dirigent

Nye verk fra Steve Reich, en sentral musikkpioner gjennom over 50 år.

OBS: Denne konserten er avlyst.

Les mer: Alle konserter frem til sommeren er avlyst

Steve Reich (f. 1936) har vært en sentral figur i det globale musikkmiljøet gjennom hele andre halvdel av 1900-tallet og de første tiårene av 2000-tallet. På 1960-tallet var han en av pionerene bak den musikalske minimalismen – en stilretning som utfordret de etablerte uttrykkene og komposisjonsmetodene. Musikken bar særlig preg av repetitive mønstre, et pulserende uttrykk og en meditativ og nærmest hypnotisk karakter. I det nye sjangeroverskridende verket Reich/Richter utforsker han sammenhengene mellom sin egen musikk og billedkunst av Gerhard Richter.

Estiske Olari Elts dirigerer også to andre nye Reich-verk: Runner for stort ensemble og Music for Ensemble and Orchestra – Reichs første orkesterverk på 30 år, med intet mindre enn 20 orkestersolister. Selv om verkene er nye, er de komponert i Reichs umiskjennelig pulserende og fascinerende stiluttrykk.

Steve Reichs (f. 1936) Reich/Richter er et sjangeroverskridende verk, skapt i samarbeid med Richter og filmskaperen Corinna Belz, som utforsker skjæringspunktene mellom Richters metode i sin ‘Patterns’-serie, der han deler opp, speiler og repeterer ett og samme maleri, og Reichs strenge, repetitive musikalske strukturer. Satt sammen, blir Reichs nye musikkverk og Richters malerier ett enhetlig verk med en felles struktur mellom billedkunst og musikk. Første fremføring av Reich/Richter var i New York i april 2019, som del av ‘The Shed’ – en ny kultursatsning som oppfordrer til tverrfaglig samarbeid mellom kunstnere. Verket ble bestilt av The Shed i New York, Los Angeles Philharmonic, CAL Performances, Britten Sinfonia, Barbican i London, Philharmonie de Paris og Oslo-Filharmonien

Music for Ensemble and Orchestra er en utvidelse av den barokke concerto grosso – formen, hvor det er mer enn en solist. Her er det 20 solister – faste medlemmer av orkesteret, inkludert første pult av strykere og blåsere, samt to vibrafoner og to pianoer. Stykket er i fem satser, selv om tempoet aldri endrer seg, bare noteverdiene i den konstante pulsen i pianostemmene. Dette skaper en bueform: Sekstendeler, åttendedeler, et klokkemønster fra Ghana, åttendedeler og sekstendeler.’ (Steve Reich om Music for Ensemble and Orchestra)

Reich har tidligere uttalt at Johan Sebastian Bachs Brandenburgerkonserter er musikk han setter spesielt høyt. Music for Ensemble and Orchestra har noe av den samme grunnleggende ideen og intensjonen som Bachs verk, selv om tonespråket er et helt annet. Music for Ensemble and Orchestra ble bestilt av Los Angeles Philharmonic, London Symphony Orchestra, New York Philharmonic, San Francisco Symphony, Sydney Symphony Orchestra og Baltic Sea Philharmonic. Verket ble urfremført i Los Angeles i 2018 med Susanna Mälkki som dirigent.

Runner, for stort ensemble av blåsere, slagverk, pianoer og strykere, har mye av den samme forminndelingen som Music for Ensemble and Orchestra med sine fem satser i bueform og endring av noteverdiene i den konstante pulsen. ‘Jeg fikk ideen til tittelen fra den raske åpningen og fra min bevissthet om at jeg, i likhet med en løper, var nødt til å sette tempoet i stykket for å lykkes.’ Stykket ble bestilt av Royal Opera House Covent Garden, Ensemble Signal, CAL Performances, Washington Performing Arts og Ensemble Modern. Runner ble urfremført i London i 2016.

(Tekst: Thomas Erma Møller)

Billetter

  • Voksen: 120 - 490 kr
  • Honnør: 120 - 395 kr
  • Student: 120 - 245 kr
  • Barn: 120 kr

Konserten inngår ikke i noe abonnement.

Bak notene

kl. 18.30 i Glasshuset v/Beate Brox