Bilde av Manfred Honeck

Mahlers femte symfoni

Denne konserten ble spilt:

  1. Symfoni nr. 5
  1. Manfred Honeck dirigent

Manfred Honeck dirigerer Mahlers mørke, mektige og majestetiske Symfoni nr. 5.

OBS: Denne konserten er avlyst.

Les mer: Alle konserter frem til sommeren er avlyst

Ta-ta-ta-taaa. Ta-ta-ta-taaa. Ta-ta-ta-taaa. Det er liten tvil om at Beethovens spøkelse svever over den grandiose og overveldende sørgemarsjen som innleder Gustav Mahlers (1860-1911) Symfoni nr. 5. Det rytmiske bankemotivet blir også hos Mahler en viktig brikke i den musikalske utviklingen. Andresatsen tar opp tråden fra førstesatsens smerte, men bytter alvorstung sorg med stormfullt og intenst sjeledrama. De to første satsene utgjør én av tre enhetlige deler i symfonien. Den andre delen består bare av én sats. Den er til gjengjeld både den lengste og mest eiendommelige i symfonien og et av Mahlers mest merkverdige mesterverk. Med kontrapunktisk mesterskap og en usedvanlig oppfinnsom orkestrering setter komponisten den folkelige ländler-dansen opp mot den urbane valsen, og det hele går opp i en høyere symfonisk enhet.

Som en sterk kontrast til den kaotiske, fargesprakende og spektakulære tredjesatsen, følger den uimotståelig sentimentale Adagietto-satsen – en av Mahlers mest berømte symfonisatser. Instrumentariet er strippet ned til strykere og harper, og karakteren er totalforvandlet. Dirigenten Willem Mengelberg mente at den gripende satsen uttrykte Mahlers kjærlighet til sin kone, Alma, som han møtte like før han begynte å komponere symfonien. I finalen vender kontrapunktikken og klangkaleidoskopet fra tredje sats tilbake, nå i livsbejaende energiutladninger.

Mahler komponerte Symfoni nr. 5 for det meste i 1901 og 1902. Ikke bare hadde han akkurat møtt, og forlovet seg med, sin Alma. Han hadde dessuten overvunnet en alvorlig sykdom, og karrieren så ut til å skyte fart. Det er ikke vanskelig å tenke seg at symfonien, konstruert fra mørke til lys, reflekterte den positive utviklingen i komponistens personlige liv da den ble urfremført i Köln i 1904. I dag er den en absolutt publikumsfavoritt blant Mahlers symfonier.

(Tekst: Thomas Erma Møller; På bildet: Manfred Honeck; Foto: Felix Broede)

Les mer

Billetter

  • Voksen: 120 - 340 kr
  • Student: 120 - 170 kr
  • Barn: 120 kr

Konserten inngår ikke i noe abonnement.