Kammerkonsert Bruckner Tsjajkovskij

Bruckner og Tsjaikovskij i Gamle Logen

Gamle Logen Konserten har blitt spilt

Bruckner og Tsjaikovskij i Gamle Logen

Den tredje av sesongens kammerkonserter i Gamle Logen, Oslo-Filharmoniens aller første konsertarena.

Anton Bruckners (1824−1896) vei til suksess som komponist var lang og hadde mange motbakker. Først da han var i 60-årene ble verkene hans godt mottatt av et større publikum. Hans nærmeste venner og støttespillere hadde for lengst skjønt at Bruckner hadde noe helt spesielt å by på.

Strykekvintetten Adagio er hentet fra, ble bestilt av Josef Hellmesberger, Sr., konsertmester i Wien-filharmonien og direktør ved musikkonservatoriet i Wien. Kvintetten ble urfremført i 1885 og det siste tiåret av Bruckner liv var dette et av hans mest populære og mest spilte verk.

I vår tid er det Bruckners symfonier som er mest spilt, mye av symfonienes særpreg kan også oppleves i kammermusikken; lange melodilinjer, rike harmonier og langsom oppbygging mot kraftige klimaks. Satsen åpner med en helstøpt fiolinmelodi som senere "snus" til en melodi nummer to.

Pjotr Tsjajkovskij (1840−1893) var etablert som en suksessrik komponist av symfonier, ballett og opera da han begynte på sin strykesekstett i 1890. Han mottok bestillingen allerede i 1887, men han strevde uvanlig mye med å komme i gang.

I 1890 oppholdt han seg noen måneder i den italienske byen Firenze, og der fikk han tydeligvis fart på kreativiteten. I løpet av halvannen måned skrev han en stor del av operaen Spar Dame, og han kom endelig i gang med strykesekstetten.

Hjemme i Russland fullførte han operaen i løpet av noen uker. I et brev til en slektning beskrev han seg selv som "fryktelig, ubeskrivelig sliten", men var likevel fast bestemt på å gå rett i gang med sekstetten. Tre-fire uker senere var den ferdig.

Sekstetten begynner stormfullt, men det blir rikelig med lysere stemninger underveis. En av de mest minneverdige delene av sektetten ble skrevet i Firenze: duoen for fiolin og cello i Adagio-satsen. Det er trolig denne delen som har gitt verket sitt navn, Souvenir de Florence – Minne fra Firenze.

Hva spilles

  • Anton Bruckner Adagio for strykekvintett, WAB 112
  • Pjotr Tsjaikovskij Strykesekstett i d-moll "Souvenir de Florence"

Varighet

Medvirkende

Billetter

Priser

Prisgrupper Pris
Voksen 200 kr
Honnør 150 kr
Student 100 kr
Barn 50 kr

Kammerkonsert Bruckner Tsjajkovskij

Gamle Logen Konserten har blitt spilt