Pjotr Tsjaikovskij: Symfoni nr. 4Lytt

Skjebnens klanger

  1. Street Song
  2. Fantaisie for piano og orkester
  3. Symfoni nr. 4
  1. Michael Tilson Thomas dirigent
  2. Leif Ove Andsnes piano

Debussys ’Fantaisie’ fikk en vanskelig skjebne, men hentes nå frem fra glemselen av Leif Ove Andsnes.

Tsjaikovskijs skjebne var fylt av lengsel og lidelse, og like etter at hans undertrykkede legning ble forseglet i et ulykkelig ekteskap, komponerte han en skjebnesymfoni som med sin ufravikelige trompetfanfare alltid gjør et uutslettelig inntrykk. Også Debussys atmosfæriske og klangfulle ’Fantaisie’ fikk en vanskelig skjebne, men hentes nå frem fra glemselen av Leif Ove Andsnes. Dessuten flyr Michael Tilson Thomas inn fra San Fransisco og tar ikke bare med seg dirigentpinnen, men også sin messingblanke amerikanske Street Song.

Pjotr Tsjaikovskijs (1840-1893) tre siste symfonier er på samme tid en triumf og en tragedie av de sjeldne. Ulykkelig og deprimert komponerte han tre av musikkhistoriens mest briljante og berømte symfonier som skinner av blendende russisk orkestreringskunst og de deiligste melodier du kan tenke deg. Men han komponerte også inn biter av seg selv, og i Symfoni nr. 4 (1878) har han gitt den ubarmhjertige skjebnen musikalsk drakt i form av en trompetfanfare som stadig vekk forstyrrer den symfoniske flyten og melodiske drømmen.

Også Claude Debussys (1862-1918) klangverden og melodier er en drøm å lytte til, og det unike tonespråket har gjort musikken hans verdensberømt og udødelig. Likevel finnes det fremdeles sjeldne perler i Debussys produksjon. Hans Fantaisie for piano og orkester (1890) er et slikt verk, som av ulike grunner falt ut av kanon og inn i glemselen. Det er ikke komponistens mest typiske, eller impresjonistiske, og det er heller ingen klassisk pianokonsert, men bærer likevel preg av fransk finesse og finurlige klanger, trolig inspirert av kollega César Franck.

Michael Tilson Thomas’ (f. 1944) Street Song (1988) for symfonisk brass springer ut av 1900-tallets Amerika og spretter rundt fra øst til vest og i tid og rom fra europeisk middelalder via folkemusikkinspirasjon til gårsdagens jazz, alt smakfullt og stilfullt fargelagt i blanke messingfarger.

(Tekst: Thomas Erma Møller; På bildet: Leif Ove Andsnes; Foto: Özgür Albayrak)

Billetter

  • Voksen: 100 - 470 kr
  • Honnør: 100 - 375 kr
  • Student: 100 - 235 kr
  • Barn: 100 kr
Kjøp billett

Konserten inngår i flg. abonnement:

Bak notene

kl. 18.30 i Glasshuset

Denne konserten spilles også: