​Slik ble enmannsorkestret til

Det tok fiolinist og fotograf Aleksandre Khatiskatisi fem timer med fotografering og adskillig flere med redigering å forvandle sin kollega Heming Valebjørg i Oslo-Filharmonien til et enmannsorkester.

Skrevet av Fred-Olav Vatne

Slagverker Heming Valebjørg inntar alle plasser i Alexander Lights bilde "One Man Orchestra". Lenke til større versjon finner du i artikkelen.

Aleksandre Khatiskatsi, som bruker kunstnernavnet Alexander Light som fotograf, spiller til daglig fiolin i Oslo-Filharmonien. Neste sesong blir han også solist med orkesteret i en ny fiolinkonsert av Henning Sommero, og der får han kombinert musikken med sin andre store lidenskap: foto. Sammen med musikken skal det nemlig vises fram bilder han har tatt i hjemlandet Georgia.

Interessen for fotografi tok fart da Aleksandre flyttet til Norge og plutselig hadde mer fritid enn han var vant med. Han begynte å lese mye og grundig om fotografi, og tok bilder selv for moro skyld. Han ble så begeistret for temaet at han brukte de neste fire årene til intense studier av alt han kunne finne av bøker om fototeknikk og fotokunst og la etter hvert også ut bildene på sin egen nettside.

Inspirert av tysk fotokunstner

For bare to år siden oppdaget han at han nærmest hadde fotografi i blodet: Både bestefaren og oldefaren hadde nemlig vært profesjonelle fotografer, uten at Aleksandre hadde vært klar over det.

− Jeg visste at bestefar var reiseguide, og at han tok bilder, forteller han.

− Men det viste seg at han hadde eget fotostudio og var den eneste fotografen i landsbyen der han bodde, og tok portretter og slikt. Jeg ble virkelig lei meg da jeg hørte at familien min hadde solgt hovedkameraet hans for mange år siden.

Ideen til hans hittil største fotoprosjekt "One man orchestra" fikk han da han så fotografiene til den tyske fotokunstneren Martin Liebscher under en turne i Japan. Hans varemerke er å manipulere seg selv inn i bilder − gjerne hundrevis av ganger på bilder av store publikumsmengder i flotte konsertsaler.

− Jeg ble inspirert av ideene hans og stilte meg selv spørsmålet: Hva kan jeg gjøre enda bedre? Først og fremst ville jeg lage et bilde som ser naturlig ut ved første øyekast, ikke "photoshoppet". Ingen skulle bli forundret før de begynte å se på alle ansiktene.

Se større versjon av bildet: One Man Orchestra

Tok 999 bilder i Oslo Konserthus

Aleksandre bestemte seg for å lage et bilde der et helt symfoniorkester er bemannet med én og samme musiker på alle plasser. Han fikk med seg kollega og slagverker Heming Valebjørg i Oslo-Filharmonien som modell.

− Jeg fant ingen som hadde gjort akkurat dette før, og hadde dermed ingen forbilder å studere. Så jeg brukte to måneder til å forberede meg, og fant blant annet frem til beste stativtype og posisjon i konsertsalen.

Selve fotograferingsjobben tok fem timer, og han tok til sammen hele 999 bilder − 900 av bakgrunnen og 99 av Heming Valebjørg. Men den største jobben gjenstod:

− Jeg brukte nok minst femti timer totalt på å sette sammen bildet i Photoshop, spredd over syv måneder. Jeg jobbet bare med de manuelle verktøyene i Photoshop, ingen automatiske hjelpemidler.

Det ferdige arbeidet ble belønnet med rosende omtale på fotonettstedene Petapixel og DP Review. Og han er tilfreds med resultatet:

− Det ser normalt og naturlig ut, ikke kunstnerisk eller merkverdig. Jeg oppnådde det som var intensjonen med bildet, og det er jeg stolt av.